Nästan alla
spanjorer har en pueblo ( by eller liten stad) dit de aker pa helgerna. Det är
vanligtvis föräldrarhemmet men kan även vara mor-eller farföräldrarmas hem som
man aker och halsar pa.
I min mans fall
sa handlar de om föräldrarhemmet, där han är född och uppväxt. Staden heter
Villacañas och ligger i La Mancha.
Det
är en stad med ca 10 000 invanare, där de allra flesta har haft jobb pa nagon
av stadens manga dörrfabriker. Tills krisen kom till Villacañas och manga av de
var tvungna att slas igen. Fran att ha en hög sysselsättning med en relativt
rik och välmaende befolkning, har man pa
kort tid gatt till en hög arbetslöshet. En del har haft tur som fortfarande har
kvar sina vinodlingar, och kan livnära sig och halla sig sysselsatta pa detta sätt,
vilket är fallet för Jaimes föräläldrar. Tack vare deras vinodlingar har de arbete
aret runt, och pa helgerna far de även hjälp av deras tre söner.
När vi aker till
byn, som jag sager, sa brukar det oftast vara för att komma i fran storstaden
och ta det lite lugnt, men självklart för att farmor och farfar ska njuta av
sitt barnbarn ocksa J
Här far Alma ta del av riktig spansk
husmanskost. Till frukost är det churros
con chocolate som gäller. Det är det
första Alma säger när hon vaknar när vi är i byn, för hon vet att änligen är
det dags för denna mumsiga frukost. Det är ungefär som friterad pannkakssmet
som man doppar i en slags varm choklad.
Denna frukost äter spanjorerna ofta pa
helgerna. Som svensk känns detta lite för sött pa morgonen, men när jag är i
byn sa äter jag det ocksa till frukost, med en kopp kaffe :)
Till lunch blir det ofta lentejas (linsgryta), cocido (
kikärtsgryta med serranoskinka, fläsk, kyckling, morätter och potatis) eller paella.
Lentejas |
Cocido |
Paella |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar