lördag 9 mars 2013

Vamos al pueblo…



Nästan alla spanjorer har en pueblo ( by eller liten stad) dit de aker pa helgerna. Det är vanligtvis föräldrarhemmet men kan även vara mor-eller farföräldrarmas hem som man aker och halsar pa.

I min mans fall sa handlar de om föräldrarhemmet, där han är född och uppväxt. Staden heter Villacañas och ligger i La Mancha. 



Det är en stad med ca 10 000 invanare, där de allra flesta har haft jobb pa nagon av stadens manga dörrfabriker. Tills krisen kom till Villacañas och manga av de var tvungna att slas igen. Fran att ha en hög sysselsättning med en relativt rik och välmaende befolkning,  har man pa kort tid gatt till en hög arbetslöshet. En del har haft tur som fortfarande har kvar sina vinodlingar, och kan livnära sig och halla sig sysselsatta pa detta sätt, vilket är fallet för Jaimes föräläldrar. Tack vare deras vinodlingar har de arbete aret runt, och pa helgerna far de även hjälp av deras tre söner. 



När vi aker till byn, som jag sager, sa brukar det oftast vara för att komma i fran storstaden och ta det lite lugnt, men självklart för att farmor och farfar ska njuta av sitt barnbarn ocksa J

 Här far Alma ta del av riktig spansk husmanskost. Till frukost är det churros con chocolate  som gäller. Det är det första Alma säger när hon vaknar när vi är i byn, för hon vet att änligen är det dags för denna mumsiga frukost. Det är ungefär som friterad pannkakssmet som man doppar i en slags varm choklad. 



Denna frukost äter spanjorerna ofta pa helgerna. Som svensk känns detta lite för sött pa morgonen, men när jag är i byn sa äter jag det ocksa till frukost, med en kopp kaffe :) 

Till lunch blir det ofta lentejas (linsgryta), cocido ( kikärtsgryta med serranoskinka, fläsk, kyckling, morätter och  potatis) eller paella.

Lentejas

Cocido

 
Paella
Nu är kl 14 och det är dags för lunch, i dag blir det cocido :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar