söndag 10 mars 2013

Borta bra men hemma bäst



Nu har vi kommit hem fran byn. Det är alltid lika skönt att komma hem till sitt egna hus, att ha sina egna saker och att fa sova i sin egen säng :) Med oss hem har vi en stor kasse med mat. Det är nämligen sa att när spanjorerna aker hem till sina föräldrar brukar de oftast fa mat för hela veckan med sig. De spanska mödrarna brukar nämligen fylla matlador med mat, frukt, grönsaker och godsaker. Det är även vanligt att ”barnen” tar med sig smutstvätten hem till mamma och pappa, som de sen tar med sig hem ren och struken. För svenska föräldrar är det mer viktigt att barnen ska vara självständiga och klara sig själva, även om mina föräldrar alltid varit lite mer spanska när det gäller att skämma bort oss pa detta sätt. 



Det har varit en mycket rolig helg för Alma, som har lekt hela helgen med Jaimes lilla kusin. De har skrattat och sprungit runt sa mycket sa Alma hade inte ens tid att sov siesta i dag..:) 

Alma och Jaimes kusin Bea busar i stället för att sova


När Alma kommer till byn sa brukar hela släkten komma förbi pa spontana besök för att träffa enda barnbarnet.  I Spanien, framförallt i mindre städerna, är det mycket vanligt med just dessa ”spontana besök”. Spanjorerna är otrligt gästvänliga. Man ringer inte innan man kommer utan man dyker upp och blir kvar den tid man vill. Det fascinerande är att trots att besöken är oväntade, är ”värden” eller ”värdinnan” alltid förberedd med en massa kakor, tilltugg och dryck, som de plockar fram vare sig om besöket tackar ja eller nej. När det gäller Jaimes mamma sa har hon alltid mycket av dessa spontana besök. Det spelar ingen roll hur manga som dyker upp, hon har alltid plats för alla som kommer. 

Varierad bjudgodis

Torrijas-Spanien svar pa fattiga riddare

  
Som svensk ska man ju gärna säga till langt i förväg innan man hälsar pa nagon, sa att man försäkrar sig om att den man hälsar pa inte har andra planer och framförallt för att ingen ska bli stressad. Men jag tror det är bra som svensk att fa ta del av detta, sa att man blir lite mer flexibel och öppnare för oväntade besök. Om vi var lite mer som spanjorerna, och inte tänka efter en andra gang innan man "valdgastar" nagon,  skulle det nog inte finnas lika manga ensamma människor i Sverige..

2 kommentarer:

  1. Va bra du skriver! Det är riktigt intressant. Dags föe dig att göra reklam för det.

    SvaraRadera
  2. Precis! det tycket jag med :)

    SvaraRadera