söndag 24 mars 2013

Om att vara välkommen oavsett ålder



I går var vi ute och åt på indisk restaurang. Indisk mat är god här i Spanien ocksåJ Vi gick dit med våra vänner, som är av blandad kompott, olika åldrar och olika nationaliteter. I går var vi sex spanjorer, två fransyskor, en svensk och en halvspanjorska/halvsvenska (Alma). Det var hemskt god mat och trevligt sällskap som vanligt :)

Jag och Alma innan middagen

Hela matsällskapet


I Spanien är det vanligt att man går ut och äter hela familjen. Barnen blir aldrig nekade inträde, på varken restuaranger, kafeer eller barer, som många gånger är fallet i Sverige. När vi tar med Alma ut till en restaurang möts vi aldrig av arga eller irriterande blickar för att vi har ett barn med oss. Det är faktiskt väldigt skönt att slippa känna sig till besvär när man går ut, och att man kan fortsätta träffa sina vänner ute även fast man har barn. Jag upplever att folket här har en positiv inställning till barn när man går in på ställen. De kommer fram och pratar med Alma och ler mot oss.  På senaste tiden har det stått mycket i svenska tidningar om cafeer och restauranger som inte släpper in barn och barnvagnar, vilket upprört många barnföräldrar.

I Sverige är åldersdiskrimineringen dock inte ett nytt fenomen. Man har länge nekat ungdomar under 20, 25, 21 etc beroende på vilket ställe det är. I Sverige har vi lag på att man inte får dricka alkhol när man är under 18, och därför får man heller inte komma in på krogen innan dess. När man fyller 18 så tror man att dörrarna nu är öppna, men snart upptäcker man att man bara får komma in på en del ställen som tillåter 18-åringar. Varje ställe bestämmer själva vilken typ av klientel de vill ha på sin krog, inte baserat på musiksmak eller intresse utan baserat på ålder.

I Spanien får vem som helst komma in överallt (Det finns säkert vissa undantag här också, som jag dock inte känner till). När du är 18 år kommer du in på alla krogar. När man går ut på krogen här så reagerar man som svensk på den heterogena skalan man möts av. Det kan vara alltifrån 18-åringar till 50-åringar på samma ställe och dansa till samma musik. I Sverige förekommer inte detta överhuvudtaget, då vi är så rädda för att blanda oss med folk från andra åldrar. Jag tycker att det är skönt att alla ens vänner, och till och med ens familj kan följa med ut, och att ingen behöver stå själv kvar utanför dörrarna till baren, restaurangen eller kafeet och skämmas i sin ensamhet. Det är lite konstigt att vi tycker att det är ok att diskriminera personer efter ålder, när vi svenskar generellt sätt är väldigt kritiska mot all annan typ av diskriminering. Sverige borde lära sig lite mer av Spanien och övriga Europa när det gäller denna diskriminerande åldersdikriminerande attityd. Jag tror att detta skulle skapa en mycket trevligare stämning på uteställena även i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar