torsdag 7 mars 2013

Att välja skola..



Livet är full av viktiga val, och som förälder känns dessa val ännu viktigare, då det är ens barns framtid det handlar om.  Min dotter Alma fyller tre år till sommaren, vilket innebär att thon kommer att börja skolan till hösten. I Spanien börjar man nämligen skolan redan vid trå års ålder. Som svensk blir man lätt upprörd över detta eftersom det känns alldeles för tidigt, då man i Sverige är van vid att man börjar skolan vid 7 år, och i vissa fall 6 års ålder. Det är dock inte så dramatiskt som det låter. Som jag har förstått det, är det mer som en fortsättning av förskolan.

I Spanien finns det tre sorters skolor.

Colegio Publico- Allmän skola,finansierad av staten.

Colegio Concertado-Delivis finansierade av staten och har oftast någon specifik ideologi, av religiös karaktär eller ej. I dessa typer av skolor bär barnen ofta uniform.

Colegio Privado-Privat skola, Får inget finansiellt stöd från Staten, vilket gör att de får organisera sig fritt när det gäller kursplan, sheman och lärarkår, och de brukar specialisera sig på någon särskild aspekt, som te.x teknologi, religion eller flerspråkighet (multilingualism).

Vikten av att lära sig ett andra eller tredje språk är något som Spanien har börjat förstått är väldigt viktigt, vilket har resulterat i att det blivit alltmer vanligt med tvåspråkiga skolor. Oavsett om det handlar om Colegios Publicos, Colegios Privados eller Colegios Concertados. Det är även vanligt att de börjar redan på förskolan med introduktion till engelska. Min dotter kan till exempel alla färger på engelska, räkna till tio och några enklare ord och fraser. Detta är en förändring som har gått mycket fort, med tanke på att många spanjorer i min generation har en mycket låg eller ingen nivå alls i engelska. I Sverige har det sedan generationer tillbaks varit viktigt att lära sig engelska, så att vi kan kommunicera med resten av världen som självfallet inte pratar svenska. I dagens Spanien, med hög arbetslöshet och allt tuffare arbetslöshet krävs hög nivå av engelska för många jobb, och öppnar även dörrarna till att hitta arbete i utlandet, då arbetstillfällena här bara blir färre och färre.

Det är inte lätt att fatta beslut om detta, eftersom de första åren  är kritiska för barnet utveckling. Det är ännu svårare när man inte själv är uppväxt här och därmed inte vet vad man kan förvänta sig av det spanska skolsystemet. Det känns som att i Sverige har de flesta skolor mer eller mindre samma standard. Troligtvis för att majoriteten är allmänna..

I helgen var vi på öppet hus på den skolan som Alma troligtvis ska börja på, och jag blev positivt överraskad av både lärarkår, kursplan och lokaler. Vi ska titta närmare på några till skolor innan vi bestämmer oss men troligtvis blir det den. Det är en sk. Colegio concertado, som ligger ganska så nära där vi bor. Hälften av dagen är på engelska och andra hälften är på spanska, så vi får se om Alma blir förvirrad av alla språk. Men eftersom hon redan är tvåspråkig med spanska och svenska så blir det nog inga problemJ

1 kommentar:

  1. Ja vi är på väg åt samma håll när det gäller skolor. Det finns idag i Sverige en stor debatt om man ska få driva skattefinansierade skolor med vinster. En klar majoritet av svenskarna tycker att det är fel, men för närvarande tycker en majoritet av politikerna tvärtom.
    Hoppas ni hittar en bra skola för Alma, skolsystem kan man inte ändra ensam.

    SvaraRadera