fredag 5 april 2013

Föräldrarledighet..



Jag sitter och tittar på ett debatt-program på TV, där de vanligtvis mest skriker, men i dag behandlar de ett ämne som är intressant för mig. Det handlar om en mamma som inte vill utnyttja sin mammaledighet på grund av rädsla för att förlora sitt arbete.

I dagens Spanien, där över 5 miljoner människor är arbetslösa, är de allra flesta rädda för att bli av med sitt jobb. Det är ingen som kan känna sig helt säker längre, vilket gör det svårt för många föräldrar att kunna njuta fullt ut av sin föräldrarledighet.

Här har man som mamma rätt att ta ut 16 veckor föräldrarledighet samt en månad extra för amningen. Detta kan jämföras med Sveriges 96 veckor. Visserligen får man i Spanien ut 100 % av lönen under dessa fyra månader, men med tanke på att det rekomenderas att man ammar minst 6 månader här är detta väldigt lite.  Pappan har rätt till 15 dagars pappaledighet, men det finns även möjlighet att han får 10 av mammans 16 veckor, om mamman inte vill utnyttja dessa dagar.

För att återgå till programet, vill pappan i detta fall tvinga mamman att utnyttja sin föräldrarledighet, så att hon kan ge barnet modersmjölk under denna tid, men i själva verket, ser det ut som att han är väldigt osäker i sin papparoll, men han använder detta som argument. Mamman säger att hon kan pumpa ut mjölk så att pappan kan ge dottern modersmjölken medan mamman kan återvända till sitt arbete, men detta alternativ tyckte inte pappan om heller. Nu var det inte själva mjölken som var viktig längre utan mammans naturliga ”infödda” instinkt att förstå vad barnet behöver.

Mamman hade fast arbete och tjänade dubbelt så mycket som pappan, så om de förlorade hennes arbete skulle familjens ekonomi försämras avsevärt, så i detta fall förstår jag att mamman ville tillbaks så fort som möjligt till arbetet, eftersom hon kände att hennes arbetssituation var hotad. Däremot tycker jag det är hemskt att man ska behöva känna så som förälder, att man inte ens kan ta dem dagarna man har rätt till enligt lag, med rädsla för att bli avskedad. Det är olagligt att avskeda någon som är på mammaledighet även i Spanien, så arbetsgivaren skulle givetvis inte använda sig av det som argument. Självklart bestämde juryn i programmet att pappan inte hade rätt att tvinga mamman att utnyttja sina dagar, men att pappan gärna kunde använda sig av dem för att ta hand om sin dotter.

Jag kommer i håg att det demonstrerades för några år sen för att förlänga föräldrarledigheten till 6 månader, och då kommer jag i håg att jag slogs av att 6 månader är väldigt lite det också. Nu när det är kris här, skärs det ned kraftigt på både skola och sjukvård. Hittils har jag inte hört något om att de skall skära ned på föräldrarledigheten officiellt sätt, men om kvinnorna inte vågar använda sig av föräldrardagarna på grund av att de är rädda för att bli av med arbetet så skulle det innebära ett stort steg tillbaks.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar