I går var det
födelsedagslunch i Villacañas. Det var Jaimes farbror som fyllde år. Det är
intressant som svensk att vara på sådana här tillställningar. Ljudnivån är
betydligt högre än i Sverige. Man kan inte sitta att vänta på tystnader för att
ta ordet. Då får man sitta och vänta hela dagen. Det är därför mycket svårt som
svensk att komma in i dessa samtal. För att komma in i samtalet måste man ta
ordet i dess rätta bemärkelse, man måste höja rösten och avbryta den som pratar
och fortsätta att höja rösten till de andra samtalen tystnar något. Man får
räkna med att alla lunch, eller middagsgäster inte kommer att tystna ändå, utan
kommer att fortsätta med sina samtal. Det är ganska vanligt att det förekommer
flera samtal samtidigt, och en många spanjorer har förmåga att delta i flera av
samtalen samtidigt.
I dessa
situationer känner jag mig väldigt svensk. Jag har ganska svårt att ta ordet
vid tillställningar i Sverige också, men här är det verkligen en utmaning. Jag
är av den art som tystnar när jag märker att jag inte har någon publik. I
Sverige brukar man av artighet tystna när man märker att någon annan vill delta
i samtalet, och oftast så fortsätter man att lyssna när någon väl har börjat
prata. Det förekommer inte alls lika ofta här. Man måste stå på sig för att få
berätta klart sin berättelse eller vad det nu är man pratar om. Många gånger
behövs det flera försök att återfå ordet. För mig har det nog varit nyttigt att
få vara med om dessa situationer. Jag har blivit något bättre att ta ordet, men
jag är fortfarande ganska dålig på det om jag ska vara ärlig.
En annan sak som
jag har lagt märke till under dessa typer av tillställningar är sättet att
servera mat på, eller rättare sagt presentera maten. I Sverige händer det inte
allt för sällan att kocken presenterar sin mat blygsamt och säger: ”Jag vet inte om jag lyckades riktigt med
denna rätt” och ”Ni behöver inte äta
upp om ni inte tycker om det”. Det behöver inte vara så att kocken inte
tror att denne inte har lyckats, men det är svårt som svensk att ”skryta” om
det man själv har gjort.
Här i Spanien
brukar detta inte vara något problem alls. Personen som lagar maten börjar ofta
med att säga: ”Smaka på detta, det är
jättegott. Jag är riktigt duktig på att laga mat”. Och då är det klart att
man inte har något val än att ta för sig, eller man blir rättare sagt serverad
och får ofta ganska mycket mer än vad man har tänkt att äta från början. Det är
väldigt viktigt att man äter mycket, och äter man inte så mycket så får man
genast höra att oj vad lite du äter. I
och med att jag har lärt mig att man måste äta upp det man har på tallriken,
tyckte jag det var hemskt jobbigt i början, då det bara östes på med min mat,
på min tallrik. Artig som jag var, åt jag upp allt och då östes det på mer och
mer och mer tills jag gick nästan sprack. Jag gick i väg och grät, besviken
över min bristfälliga kapacitet att äta mycket,
och sa till Jaime. Jag klarar inte
av att äta mer. Jaime förklarade att jag inte skulle inte äta klart på
tallriken för då skulle de bara fortsätta att ge mig mer mat. Nu för tiden har
jag inget problem med detta och jag kan säga: Nej, tack, jag är mätt! :)
Hahaha så underbart skrivet. Jag kan inte somna nu när jag ligger och läser allt roligt du skriver.
SvaraRaderaJag tror att Albin skulle passa bra att bo i Spanien. Han kör samma taktik vid matbordet, högre och högre och tjatigare och tjatigare tills någon lyssnar ;)