lördag 11 januari 2014

Nu är glada julen slut slut slut...

I Spanien firar man jul pa ett lite annurlunda sätt än i Sverige. Da man i Sverige vanligtvis äter jullunch tillsammans med familjen innan Kalle Anka kl 15 pa julafton, träffar man i Spanien den 24 december familjen pa kvällen och äter middag runt kl 22. Maten bestar vanligtvis av en massa skaldjur, men det är även vanligt att man äter lamm, havsruda eller nagon kötträtt.


Pa kvällen fortsätter vanligtvis festligheterna med vännerna och diskoteken är öppna tills pa morgonen. Däremot vilar de flesta pa juldagen, da det i Sverige är den stora krogkvällen (i alla fall i Örebro).

Den 31 december, firar man med familjen, och enligt traditionen ska man vi tolvslaget äta 12 druvor, en vid varje klockslag. Det gäller att druvorna är sma för annars blir det hemskt svart att hinna med. Och sa skalar man med Cava saklart:)


Pa uteställena brukar de dela ut masker, peruker, glasögon och annan utklädnad som spanjorerna gar omkring med denna kväll.

Pa trettondagsafton den 6 januari (dia de reyes) är den viktigaste dagen pa hela julen för barnen. Det är da de tre vise männen, los reyes magos, kommer med julklappar till barnen (och de vuxna). Detta sker vanligtvis pa natten till trettondagen även om det är först pa trettondagsafton som paketen öppnas. Pa samma sätt som manga barn i Sverige ställer ut gröt till tomten brukar de spanska barnen ställa ut mat till de tre vise männen, samt ett par skor (barnskor), sa att de ska veta vem som ska ha julklapparna.

Los reyes magos
Om barnen inte har skött sig däremot, blir det i stället för julklappar svarta kolbitar, carbon de reyes, som nuförtiden är godisbitar i form av kol. Min man har berättat att han fick det när han var liten, men att han fick julklappar ocksa:)


carbon de reyes
Alma fick julklappar i stället för kol. Bästa julklappen var nog cykeln som hon fick av farfar och farmor:)



Typiskt för dia de reyes, är att man äter roscón de reyes, som är ett bakverk som jag har börjat tycka hemskt mycket om.

roscón de reyes

Liksom i Sverige, proppar spanjorerna i sig en massa godsaker under hela julen. Men till skillnad fran i Sverige är dessa nästan alltid köpta i stället för hembakade.

Polvorones och mazapanes



 Turrón
I ar har vi firat julafton och nyarsafton i Sverige och trettondagsafton i Spanien, sa jag har glufsat i mig bade svensk och spansk julmat, vilket har satt sina spar...Det är nu, jag, liksom resten av alla svenskar och spanjorer börjar tänka pa att leva ett sundare liv..:) Mot operación bikini, som det heter pa spanska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar